Error
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

U VRGORCU OBILJEŽENA 60-TA OBLJETNICA SMRTI TINA UJEVIĆA

U organizaciji Gradskog kulturnog središta Vrgorac, Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske u Vrgorcu je obilježena 60-ta obljetnica smrti najvećeg hrvatskog pjesnika Augustina Tina Ujevića. Kolokvij pod nazivom „Tin Ujević danas“ održali su potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić te istaknuti članovi Društva hrvatskih književnika i bivši predsjednici DHK Stjepan Čuić i Borben Vladović. Na kolokviju, koji se održava u Vrgorcu i Imotskom, Stjepan Čuić se dotaknuo valorizacije Tina Ujevića u današnjem hrvatskom društvu, pogotovo hrvatskoj kulturi. Tako se moglo čuti kako je najveći dio Ujevićeva opusa još uvijek slabo poznat domaćoj i svjetskoj javnosti. Čuić se pogotovo dotaknuo odnosa prema Ujeviću u osnovnim i srednjim školama.
- Još uvijek u školama prevladava mišljenje, kod profesora i onih koji planiraju programe, kako je Ujević, kao i Krleža, težak pisac za učenike te kako ga treba izbjegavati. To je tragična pogreška, Ujević se može približiti učenicima na mnoge načine i zadatak je hrvatskog obrazovnog sustava da učenicima približi ostavštinu Tina Ujevića-kazao je Čuić.
Pjesnik i glazbenik Borben Vladović kazao je kako Vrgorac, Zagreb i Društvo hrvatskih književnika trebaju postaviti spomen ploču na kuću u Zagrebu u kojoj je do smrti živio Tin Ujević.
 
Za kraj, Borben Vladović pobrinuo se da se okupljeni rastanu u pjesmi, pa je na gitari izveo dvije pjesme, Dida moj (A. Dedić) i Odlazak (T. Ujević).