Error
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

Vrgorska premijera „Mate svjetskog“

Sinoć je u prepunoj višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca održana projekcija dokumentarnog filma „Mate svjetski“  (Autora Stipe Božić; Produkcija HRT).

Premijera filma prigodno je održana upravo u Vrgorcu jer je junak filma bio rođeni vrgorčanin, točnije, živio je u vrgorskom naselju Stilja. Mate se rodio 1900. godine. Na svoja putovanja krenuo je  1928. godine te je u periodu do 1947. prošao fascinantnih 360 000 kilometara. Sa sobom je u rodni grad vratio tek „kovčeg“ priča iz dalekih krajeva svijeta: Azije, Afrike, obiju Amerika,... Pričao je o čudnim životinjama, običajima tamošnjih ljudi – domorodaca. Pričao je, a nije mu svaki vjerovao. Njegove su priče tada bile oveć šarene i apstraktne za ondašnjeg vrgorčanina koji je živio od motike i zemlje, bez današnjih čudesa tehnologije koji nam na dlan serviraju sve ono što se u Matino vrijeme moglo vidjeti samo golim očima, na licu mjesta.

Sinoć je Mate dobio svojevrsno priznanje. Stipe Božić ovim je divnim dokumentarcem otkrio Vrgorcu i svijetu osebujnog Matu Šimunovića „Svjetskog“, i njegove je priče potkrijepio dokazima.

Dokumentarni film „Mate svjetski“ možete pogledati i 29. studenog na 1. programu HRT-a u 20:10.